550 m2
5 bouwlagen
Rijksmonument

Dit Herenhuis werd vorig jaar in opdracht van – en onder het merk “DeVergaderie” restauratief hersteld met opwaardering naar day-use conference rooms in de stijlkamers, en werd voorzien van woonhuis in het bovenstuk.

Velperbuitensingel 20 werd eind jaren 90 in de portefeuille opgenomen in erbarmellijke staat, laatstelijk ingebruik als kantoorpand voorzien van “verlaagd tegel-plafond” met TL balken. Bij aanvang van de restauratie destijds kwamen achter aftimmeingen en verlagingen schatten van historische waarde tevoorschijn

Herenhuis in overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau. Het object valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, met name wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek in het goeddeels gaaf bewaarde interieur in de tweede bouwlaag.

Als onderdeel van de 19de eeuwse singelstructuur van rijksmonumentale waarde omdat het pand een beeldbepalende rol speelt vanwege de hoge bouwmassa, rijke detaillering, de bijzondere erker en de situering in de zichtas van de Musislaan.